ACTUALITAT

TORNAR
l-institut-catala-de-recerca-en-patrimoni-cultural-inaugura-el-primer-workshop-cimar
09.05.2015 - JORNADES

L' ’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural inaugura el Primer Workshop CIMAR

L’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural inaugura el Primer Workshop CIMAR

 

Joaquim Nadal, director de l’ICRPC, ha coordinat el passat cap de setmana el Primer Workshop CIMAR “La Ciudad y el Mar. La Patrimonialización de las Ciudades Portuarias" . L’esdeveniment s’ha dut a  terme en el marc d’un projecte I+D de gran abast, CIMAR, finançat pel Ministerio de Economía y Competitividad (HAR2013‐48498‐P).

En el projecte participen l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC), la Universitat de Girona, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu de la Pesca de Palamós, el Museu del Port de Tarragona, la Universitat de les Illes Balears, la Universidad Pablo de Olavide de Sevilla, la Universidad de Extremadura, la Euskal Herriko Unibertsitatea (Universidad del País Vasco), la Universidad Católica de Murcia,  la Université de Laval (Canadá) y la University of East Anglia (UK). El Workshop ha tingut lloc al Museu Marítim de Barcelona.

 

El Projecte

La recerca, liderada pel professor Joaquim Nadal, catedràtic de la Universitat de Girona,  vol projectar la seva investigació a partir d'aquests paràmetres sobre la relació entre la ciutat i el mar, les instal·lacions portuàries, fluvials o marítimes, l'entorn urbà i les concrecions territorials, ambientals, paisatgístiques i socials d'aquesta relació.

La investigació abordarà durant tres anys aquestes qüestions a partir de l'estudi de cas de grans ciutats portuàries amb dinàmiques urbanes complexes com Barcelona i Tarragona (Catalunya), Bilbao i Sant Sebastià (País Basc), Cartagena (Múrcia) i Palma de Mallorca (Balears) , així com ciutats de mida mitjana com Tarifa a Andalusia, Baiona al País Basc francès així com Palamós a la Costa Brava. Es tracta d'una investigació interdisciplinària amb la metodologia dels estudis patrimonials i històrics, la de l’anàlisi urbà i la que aporta l'antropologia per mesurar la temperatura del canvi social i les repercussions dels canvis d'usos a la societat tradicional. Sens dubte una lectura multidisciplinària de la ciutat, un respecte creatiu cap a l'herència patrimonial rebuda i una proposta de futur ambiciosa defineixen els paràmetres d'un plantejament que pretén enllaçar passat, present i futur.