Juan Luís Alegret Tejero
Doctorat en Antropologia Social a la Universitat Autònoma de Barcelona, 1993. Ha estat professor de les universitats Autònoma de Barcelona i Centreamericana de Managua, en Nicaragua. Desde 1995 és professor titular de Antropologia en el departament d’Història i Història de l’Artde la Universitat de Girona, universitat en la que ha desenvolupat també nombrosos càrrecs de responsabilitat, com a director de l’Oficina de Cooperació. Ha participat com a professor i conferenciant en cursos i seminaris, como en el Máster Internacional de Gestión de Pesquerías de la Universidad de Alicante, o el Màster de Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona.
La seva tasca investigadora s’ha centrat en la gestió i l’associacionisme en la pesca marítima desde la perspectiva de les Ciències Socials. Ha realitzat estades d’investigació a Nicaragua, Canadà i Estats Units. És coordinador del Grup d’Estudis Socials de la Pesca Marítima i des de 2000 director de la Càtedra d’Estudis Marítims, amb seu a Palamós.
Ha participat i ha dirigit nombrosos projectes de investigació d’àmbit local, nacional i internacional vinculats a la temàtica marítima i pesquera desde la gestió, les associacions, la història i el patrimoni. A destacar la direcció del Inventari del Patrimoni Marítim i Pesquer de la Costa Brava, projectes sobre la construcció naval o la gastronomia marinera; història del port de Palamós, de la comunitat pesquera calera i de la confraria de pescadors; i gestió pesquera a nivell europeu i implementació de reserves marines, entre altres aspectes. Des de la dècada de 1990 treballa estretament con el sector pesquer de Palamós en el disseny, implementació i seguiment de mesures per a la millora econòmica i la sostenibilitat, moltes d’elles pioneres en el Mediterrani. Va participar activament en projectes no exitosos, com Giropesca o la Reserva Marina de les Iiles Formigues, o altres en ple funcionament, com la implementació de la Marca de Garantia Gamba de Palamós o el Pla de Gestió de la Gamba de Palamós.
És també un dels impulsors del Museu de la Pesca de Documare, el centre de documentació de la pesca i el mar, i de l’Espai del Peix, a Palamós, pera convertir la ciutat en un atractiu turístic i cultural des del punto de vista patrimonial.